Spordipartner
Kas ketaspidurid on ohtlikud või on olukord ülevõimendatud?
Rahvusvahelise Jalgratta Liidu (UCI) otsus keelata ainult professionaalsel tasemel ketaspidurite kasutamine – kardinaalne pööre oli tingitud Pariis-Roubaix'l kukkudes sügavaid lõikehaavu saanud Francisco Ventoso vigastustest – on kaasa toonud vastakaid arvamusi.
Shimano suhtub otsusesse mõistvalt. Cannondale väidab aga, et ketaspidurid just suurendavad ratturite ohutust. Endine tipprattur, rattakompanii Factor Bikesi kaasomanike hulka kuuluv Baden Cooke leiab aga, et kogu olukord on väljunud kontrolli alt.
„Mina olin sõitjana ketaspidurite vastu just lisakaalu pärast. Samas pole mul midagi selle vastu, kui keegi tahab ketaspidureid kasutada. Pole probleemi, kui keegi tahab end lõigata. See oli öeldud naljaga pooleks. Võttes arvesse, et ratturid seisavad võistluste ajal silmitsi selliste probleemidega nagu parkivad autod, tänavapostid ja äärekivid, siis on pidurite näol tegemist väikese probleemiga,“ rääkis Cooke.
Ratta- ja komponentide tootjad hoiavad kommentaarides pigem tagasihoidlikku joont, sest neile on tähtis heade suhete hoidmine kõikide osapooltega. „Rattur ise otsustab, milliseid pidureid ta eelistab. Shimano ei kohusta sponsoreeritavaid tiime ja rattureid teatud pidurisüsteemi eelistama,“ lausus Shimano pressiesindaja.
Specializedi avalike suhete juht Sean Estes: „Meie esmane mure on ratturite ohutus ning meie ülesanne on pakkuda neile tooteid, mis sellele kaasa aitavad.“
SRAM-i esindaja julges aga välja öelda, et nemad eelistavad pigem ketaspidureid. „SRAM toetab ketaspidurite kasutamist ja levikut proffide hulgas. Tegemist on parema süsteemiga, mis suurendab turvalisust,“ selgitas SRAM-i maanteeosakonna PR-juht Michael Zellmann. „Fakt on, et ketaspidurid hoiavad paremini ära õnnetusi ja vigastusi ning aitavad ratturil hoida ratast hästi enda kontrolli all igasugustes tingimustes. Nagu kõik motoriseeritud liikumisvahendid nii liiguvad ka ratturid järjest kiiremini ning parem pidurdussüsteem on see, mida nad vajavad.“
SRAM-i seisukohaga ühines ka Cannondale'i esindaja.